Baskı Desen nasıl hazırlanır

 

Desen nasıl hazırlanır

Tekstil baskı sektörü için hazırlanan desen motifleri, kumaş üzerine basılabilecek şekilde düzenlemeler yapılmadan bir anlam ifade etmez. Desen motiflerinin basılabilir olması için raportlanması gerekir. Desen motifleri; kullanılacak makine, boyar madde grubu ve kumaş cinsi dikkate alınarak raportlanır. Desen programlarını kullanarak bu işlemleri manuel olarak yapılan işlemlere göre daha hızlı ve hatasız olarak yapabilirsiniz. Böylece desen raportlama işlemlerinde kullanılan malzemelerden ve zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Üstelik bilgisayar ortamında desenin renkleri ile ilgili düzenlemeleri ve değişiklikleri daha kolay yapıp tasarımların renkli çıktılarının kâğıt üzerindeki görüntülerinden koleksiyon oluşturabilirsiniz. Desen raportlandıktan sonra şablon hazırlama için renk ayrım işlemlerini hassas bir şekilde bu program ile hatasız olarak yapabilirsiniz. Oluşabilecek herhangi bir problemi bilgisayar ortamında önceden tespit edip kolayca giderebilirsiniz.

BASKI NEDİR ?

Baskı; şekil, yazı, grafik ve resimlerin gerçeğine en yakın biçimde, bir yüzey üzerine çoğaltılarak ve hızlı aktarılması olarak tarif edilebilir.

Rotasyon Baskı Yöntemi Nedir?

Rotasyon baskı, uzun metraj baskılarda en avantajlı baskı tekniğidir.
Bu yöntemde, basılacak kumaş geniş bir kauçuk bant üzerinde sürekli olarak dönen baskı silindirlerinin altından geçer. Makine parkı ve ilk yatırım maliyeti olarak en pahalı baskı tekniğidir. Üretim hızı rulo ve düz şablonlu film-druck baskıdan daha yüksektir. Günümüzde ulaşılan maksimum hız, teorik olarak 90m/dk., pratik olarak 40-50m/dk.’dır. bu rakam; kumaş kalınlığına, basılacak desene, işlem hızına, makine çeşidine ve ustanın tecrübesine göre değişir. Fabrikalardan alınan bilgilere göre saatteki üretimi 2400-3000 metre arasındadır.
İşlem kabaca şöyledir: Basılacak kumaş, girişte açıcılar ve kenar kılavuzları yardımıyla düzgün bir şekilde baskı bölümüne sevkedilir ve bu ikinci bölümde ilk olarak sonsuz blankete yapıştırılır. Makinelerin giriş bölümlerinde daha temiz ve net baskıların sağlanabilmesi amacı ile baskı yapılacak yüz, vakumlu temizleyiciler ve/veya fırçalama üniteleri ile temizlenir. Rotasyon desen şablonlarının basacak kısımlarında delikler bulunur, basmayacak kısımları ise lakla kapatılmıştır.
Baskı patı, bir pompa ile şablon içine verilir ve rakleler yardımıyla şablondaki delik yerlerden kumaşa akatarılır. Genelde, kauçuk veya çelik lame ya da silindir şeklinde magnetik çubuk rakleler kullanılır. Şablona verilen boya patının seviyesi, özel elektrikli veya optik bir sistemle kontrol edilir.
Rotasyon baskı yönteminde yan yana iki ayrı kumaş basılabilmektedir.

http://www.desinatorler.org/emprime-baski-desinatorlugu/

 

Desen Türleri

 

Floral Desenler (Çiçek Desenleri)

Çiçek desenleri desen tasarım tarihinin başından beri kullanılan formlardır. Hemen her türlü objeye uygulanan desen tasarımlarının başında gelir.

Geometrik Desenler

1910’lu yıllarda yoğun olarak kullanılmaya başlanan geometrik desenler, dönem dönem farklı formların ön plana çıkarılması ile günümüze kadar devamlılık göstermiştir. 

Etnik Desenler

Yöresel olarak gelişen çeşitli desen anlayışları, o toplumun kültürüne ve inanç değerlerine göre çeşitlilik göstermektedir. Örneğin; Hintlilerin fil desenini ön plana çıkarmaları, Afrikalıların kaplan ve leopar desenlerini özellikle vurgulamaları, kuzey ülkelerinin yeşillik ve çamları betimlemeleri yani doğadan esinlenmeleri örnek olarak gösterilebilir. 

Anlatım Desenleri

Günümüzde en çok kullanılan bu desen tasarım türü, daha çok ticari amaç için üretilen desenlerdir. Örneğin fiyonk, kalp , kedi, çiçek sepetleri gibi desenler en sık görülenleridir.

 

Desen Tasarımı Nedir?

Desen tasarımı ise görselliği ve estetiği ön planda olan, mimari, tekstil, ev dekorasyonu (perde döşemelik, duvar kâğıdı, masa örtüsü, yer döşemesi, banyo döşemeleri, mutfak döşemeleri) gibi alanlarda uygulanan yöntemlerin ilkidir. Tasarım süreci, desenin işlevsel ve sanatsal boyutlarda irdelenip, farklı malzeme ve değişik tekniklerin bir arada kullanılmasıyla oluşturulan bir süreçtir. Desen tasarımında dikkat edilmesi gereken nokta, kullanılan rengin, kompozisyounn ve biçim bütünlüğünün sağlanmasıdır.

 

Desen Nedir

Desen doğrudan renkle değil çizgiyle ilişkilidir. Ayrıca renk, ışık ve gölgeler, tablonun genel yapısı, kompozisyonu hazırlanan bu temel üstüne kuruludur. Desen, ev aksesuarlarından mimariye kadar çoğu alanda, el sanatlarından Türk İslam sanatlarına kadar çoğu sanatta temeli oluşturan öğedir. Pek çok obje üzerinde gördüğümüz motiflerin, işlemelerin ilk aşamasıdır desen. İyi desen çizebilmek, desenin işlevinde yer alan çizgi, hareket, denge, hacim, oran, form (şekil) ritim, kompozisyon, perspektif, ışık ve renk kavramlarının öğrenilmesiyle sağlanabilir.

megep.meb.gov