dokunmuş yüzeye uygulanan desen teknikleri

Dokunmuş yüzeye uygulanan desen teknikleri

 
Baskı
Boyar maddelerin belirli bir desen doğrultusunda tek renk veya çok renkli olarak kumaşa aktarılması işlemidir. Boyamada kullanılan boyar maddeler liflerin özellikleri dikkate alınarak baskıda da kullanılır. Tekstil mamullerine üretimin çeşitli aşamalarında, iplik,tops, metraj kumaş veya dikimli ürün halindeyken baskı işlemi yapılabilir. Baskı ürünün tipine ve kullanım amacına uygun olarak çeşitli şekillerde uygulanabilir:
A) Şablon baskı : Çerçeveye gerilmiş şablonlar aracılığıyla uygulanır.
B) Rulo baskı: Desenin bakır silindire gravür edilmesi yöntemiyle uygulanır.
C) Transfer baskı: Tekstil boyalarıyla kağıda basılmış desen sıcak silindirler vasıtasıyla kumaşa aktarılır.
D) Flok baskı: Şablon yada rulo baskı yöntemiyle desene uygun yapıştırıcı basılmış kumaş üzerine çok kısa elyaf kırpıntılarının mekanik veya elektrostatik olarak yapıştırılması işlemidir.

Isıl işlemle uygulanan yöntemler
-Plise: Plise makinesinde bulunan veya isteğe göre ilave edilen kalıplarla ısı vasıtasıyla kumaşta katlama, kıvırma işlemleri yapılarak kumaşa farklı bir görünüm kazandırma amacıyla uygulanır.- Kraşlama: Sentetik malzemenin ısıl işlemle aldığı şekli muhafaza etme özelliğinden faydalanarak uygulanan işlemdir. Kumaş kırıştırılarak ısıl işleme tabi tutulur. Açılıp ramdan geçirildiğinde kırışık efekt elde edilir.
-Gravür desen: Sentetik malzemenin sıcak desenli metal silindirler ile ezilmesi yöntemidir. Günümüzde lazer teknolojisi ile uygulanmaktadır.-Lazer kesme: Sentetik malzemenin yanan kısımlarının sertleşerek açılmaması özelliğini kullanarak lazer ışınlarıyla kesme yapılması suretiyle uygulanan desenlendirme tekniğidir.
İşleme teknikleri
Brode - Nakış
Dikiş makinesi çalışma prensibine dayanan ve renkli ipliklerin desen oluşturacak şekilde uygulandığı desenlendirme yöntemine nakış adı verilir. Tek renk veya çeşitli renkteki ipliklerin kumaş üzerinde desen oluşturup kumaşın alt yüzünde bulunan alt iplik ile ilmelenerek sabitenmesiyle oluşturulur. Simli ipliklerin, pul ve boncukların da kullanımıyla zengin görüntüler el de edilir. Farklı kumaşların ana zemin üzerine desen oluşturacak şekilde adapte edilmesi olan aplike ve kordon ipliklerin desen oluşturacak şekilde kumaşa tutturulması olan suzene gibi işlemler de bu sistemde uygulanır. Desene katılmayan iplikler üst yüzde serbest kalır. Sonradan temizlenir.Kumaşın yatay olarak kullanıldığı çok kafalı makinelerde konfeksiyonlu veya kesim sonrası parça halinde uygulama yapmak mümkündür. Özellikle perdelik kumaşlarda uzun metrajlarda bu iş için üretilmiş dikey sarınımlı makinelerde yapılan üretime brode adı verilir. Brode işlemelerde desen girmeyen iplikler sonradan temizlenir veya desenin içinden yürütülür. İğne vuruş sayısı nakışa göre çok daha azdır.
dokumatasarim.blogspot