DOKUMA

Bez Dokuma:     
Egem Tekstil’de kullanılan bez dokuma makineleri VAMATEX ve TOYOTA’dır.

Vamatex Bez Dokuma Makinesi: Firmamızda 4 adet Vamatex marka dokuma makinesi  bulunmaktadır. Makinenin genel görünümü ve parçaları aşağıdaki gibidir.

Şekil 4: Vamatex Marka Dokuma Makinesi Genel Görünümü

1- Bobin sehpası            12- Pislik kenar alıcı dişlisi
2- Atkı besleyiciler (roj)         13- Sarma silindiri
3- Atkı dedektörü            14- Çerçeveler
4- Atkı renk seçici            15- Yan çerçeve renkleri
5-Üst bağlantı çubuğu         16- orta çerçeve renkleri
6- Göğüs                17- Dokuma tarağı
7- Sarma motoru            18- Işık sinyali
8- Kontrol panosu            19- Makine açma kapama düğmeleri
9- Ana şalter               20- Sarma silindir
10- Ekran               21- Kesik kenar kutusu
11- Kenar iplik makarası
Taharlamadan gelen çözgü telleri hazır bir şekilde dokuma dairesine getirilir. Burada dokuma makinesine takılırlar. Makineye çerçeveler, lameller ve leventler takılır. (Takım değiştirme)

Dokunacak kumaş için hazırlanan reçetedeki bilgiler ( kontrol panosunda bulunan (10) ekranında bilgisayara giriliyor. Hafızadaki bilgilere göre (14) çerçeveler kalkıp iniyor. Bu harekete bağlı olarak belirli çözgü telleri kaldırılıp indiriliyor. Bu tellerin arasından atkı telleri akılıyor. Atkı telleri atkı besleyiciler (2) tarafından gönderiliyor. (3) atkı dedektöründen (düseden) geçen iplikler (4) atkı renk seçici (sunucu) tarafından makinenin sol tarafından rapierin ağzına verilerek kancasıyla iplik alınır.

Kanca, atkıyı aldıktan sonra ipliği kumaşın ortasına kadar getirir. Bu sırada sağ taraftan da bir rapier (alıcı kanca) gelerek makinenin ortasında buluşurlar. Bu sırada 1. rapierden 2. rapiere iplik transferi olur. Alıcı rapier teli diğer tarafa geçirir. İplik karşı tarafa geçtikten sonra makasla kesilerek yenisi gönderilir.

Atkı telleri makinenin sol tarafındaki (2) rojlardan geliyor. Rojlara da iplikler yanındaki bobinlerden geliyor. Rojlar aynı zamanda atkı teli gerginlik ayarını da yapar. İpliğin cinsine ve kumaşın yapısına göre gerginlik ayarı yapılıyor. Makineye en fazla 8 tane roj bağlanabiliyor. Yani en fazla 8 çeşit atkı teli kullanılabiliyor. Yine 8 tane düse bulunabiliyor.
Düselerde manyetik alan bulunur. Bu manyetik alan sayesinde iplik koptuğunda düse ipi algılayamadığı için makineyi durduruyor.

Atkı teli rapierin kancasına (4) sunucu ile veriliyor.sunucu aynı zamanda hangi renk telden kaç tel gönderileceğini bilgisayara göre ayarlama görevini de üstleniyor.

Makineye çözgü leventinin yanı sıra sağ ve sol tarafa (11) ve (15) makaraları yerleştirilmiştir. Bu iplikler kenar iplikleridir. Bunlarla dokunulan kumaşın kenarında örgü görevinde bulunur. Bundaki amaç dokunulan kumaşın kenarlarından makasla keserken atkı tellerinin sabit durması ve kumaşın düzgün durmasını sağlamaktır. Kesilen kısmın kumaş tarafındaki kenara ise makine üzerindeki makaralardan gelen ipliklerle kenar dokuması yapılır. Bu ise kesim işleminden sonra kumaşın yanlardan sökülmesini önler. Makaralardan açılan ipliklerin 2 teli kenar dokumasında kullanılır.

tekstilteknik.com