2012 Örme Makinelerindeki Yeni Teknolojiler

 

Dairesel örgü makineleri, yüksek hızlı üretim yapar ve örgü makinesinin türüne göre; tek yüz jarse, çift yüz jarse ya da ters ilmek trikoları dokur. Tek yüz jarse, yalnızca bir takım tığı olan makinelerde dokunur. Tığlar genellikle makinenin çevresine dizilmiş ve her biri yuvasına dikey biçimde yerleştirilmiştir. Kam biçimindeki metal parçaları, tığları yukarı aşağı hareket ettirir. Bu hareket denetlenerek istenilen motif yapılabilir. Yukarı kalkan tığlar ipliği örer, aşağıda kalan tığlar ipliği almaz, eski ilmeklerini tutarlar. Makineye, dikey tığların yanı sıra yatay tığlar da takılır. Yatay tığlar kumaşa iki yüz kazandırır. 
 
 
Düz örgü makinelerinin örme hareketi, dairesel çift yüz jarse makinesininki gibidir. Ama düz makinede tığlar, ters çevrilmiş V biçimindedir. Paletli tığlı düz örgü makineleri, dairesel örgü makinelerinden daha yavaş çalışır. Örgü işlemi ileri geri bir hareketle yapıldığından, trikonun iki yanında sağlam kenar şeritleri oluşur. Gagalı tığlı makineler, kesiksiz örgü örebilir. Değişik giysi parçalarının, daha sonra kesme gerektirmeyecek biçimde örülebilmesi için, bu makinelerde, kenara gelen ilmekler her sırada eksiltilip artırılır. Düz makineler çok yaygındır. Endüstri makineleri, evlerde kullanılan düz makinelere benzerler; tek fark, otomatik işleyişi sağlayan bir güç birimiyle donatılmış olmalarıdır.
 
Çözgülü örgü makineleri, iplikleri dikey örer. Bunlarda, dokumacılıktakine benzeyen bir çözgü ipliği kullanılır. Gömleklik kumaş dokuyan makinede, 2 bin 500 tığ bulunur. Her tığa iki iplik takıldığından, makineye aynı anda 5 bin iplik geçirilir. Bu tür makineler, dakikada üç milyon ilmek atıp bin 200 sıradan fazla örebilir.
Yuvarlak örme makineleri üretim hızını artırmak için silindirlerin çevresine iğnelerin dizilmesiyle oluşur. Genellikle iplik sabit, iğneler hareketli prensiple çalışır. Örme dairesel bir düzlemde oluşur ve bir kumaş tüpü oluşturur. Silindirin çevresine sabit kamlar yerleştirilip, iğnelerin üzerinde yer aldığı silindir döndürülerek örgü örülür. Örülen örgü, makinenin silindiri içinden aşağı doğru çekilir. İplikler sistemlere yukarıdan beslenir.
Yuvarlak örme makineleri, triko (düz örme) makinelerine göre 2-3-4 hatta 8 misli daha hızlı çalışır (Tekstüre, çorap, bant v.b. gibi makinelerde 400-800 bazen 4000 devir/dakika hız olabilmektedir). Ayrıca yuvarlak örme makinelerinde hızın yanı sıra sistem sayısı da fazladır. Triko makinelerinde maksimum dört sistem yerleştirilebilir ki, bu da çalışılacak kısmı artırır.
Yuvarlak örme makinelerinde ise ipliklerin verildiği yerin sabit olması sistem sayısının çoğalmasına imkan verir.
Yuvarlak örme makineleri triko makinelerine göre daha ince (yüksek faynlı) makinelerdir. Bu nedenle yuvarlak örme makinelerinde elde edilen kumaşlar daha ince ve zariftir. Yuvarlak örme makineleri, iğnelerin yan yana ve dairesel (kovan halindeki) iğne yatakları üzerine açılmış iğne kanallarına dizilmiştir. İğne yatağının dairesel hareketi sırasında kanallar içinde hareket eden iğnelere, iğne yatağı ve kanallar üzerinde hareketsiz duran, iğnelere hareket veren kilit mekanizmalarının yardımı ile ayrı ayrı hareket ettirilmesi ve buna uygun sabit iplik yatırımı ile örme işlemi yapan makinelerdir. Yuvarlak örme makinelerinde örme elemanları ve mekanizmaları dairesel olarak yatay ve dikey konumlardaki iğne yatakları üzerinde bulunurlar. Örme işlemi, ipliklerin iğne yatağı çevresine belirli aralıklarla sıralanmış çalışma yerlerinde bu iğneler topluca dönüş hareketi yaparken aynı zamanda sabit olan kilit sistemlerinden uygun hareketleri almaları ve üzerlerine yatırılan iplikleri çekerek ilmek oluşturmaları ile gerçekleşir.
 
Yuvarlak örme makinelerinde iskelet tasarlanırken şunlara dikkat edilmelidir: Eleman oluşan kumaşı rahat görebilmeli, makine fazla yer kaplamamalıdır ve çalışma anındaki hareketlere rağmen, sarsıntısız ve dengeli bir halde durabilmeli ve oluşabilecek titreşimleri absorbe etmelidir. Yuvarlak örme makinelerinde hareket verme mekanizmalarının asıl görevi, makine işletme güvenliğini ve üretilen kumaş kalitesinin yüksek olmasını sağlamaktır. O halde modern bir hareket verme mekanizmasından istenilen özellikleri şöyle sıralayabiliriz: Makinenin, frenlemeden sonra çalıştırıldığı zaman işletme hızına kesintisiz bir şekilde yükseltilmesi gerekir. Oluşabilecek bir kaza anında makinenin geciktirilmeden durdurulabilmesi gerekir. Makine devrinin ve örgünün kontrolü için elle çalışan hareket mekanizmasının olması gerekir. Otomatik seyir için dönme sayısının verilmesi gerekir. Bakım ve temizleme işlemi için devir sayısının verilmesi gerekir. Boşa çalıştırma ve silindir ile kapak iğne yataklarının dönüşünü senkronize eden mekanizmanın, silindir ve kapak iğne rayı arasında bulunması gerekir. Yuvarlak örme makinelerinde hareket verme ve iletme elemanları, artan devir sayıları ve sistem sayılarına paralel olarak oldukça büyük bir yüklemeye göre tasarlanırlar. Örme işlemine katılan iplikler, bobinler halinde hazırlanır. Bu iplik bobinleri, ipliklerin düzgün bir şekilde örme bölgesine sevk edilmesi için cağlık adı verilen bir taşıyıcı üzerine yerleştirilmiştir. Çalışılan ipliğin numarasına bağlı olarak farklı iplik geçme delikleri bulunur. Her iplik numarasına uygun delikten geçirilmelidir ki, bu şekilde kalın ve hatalı kısımlar örücü iğnelere geçemeden, hatalı ipliğin kontrol edilerek, örme hataları önlenmiş olur. Gerginliği fazla olan ve kalınlık yoklama kısmından zor geçen ipliklerin, örme kumaş üzerinde hata oluşturmaması için, ipliğin gerilim etkisi altında kontrol lambası yanması suretiyle makinenin durmasını sağlarlar.
 
Elips Tekstil, 1995 yılından beri Türkiye tekstil sektöründe üretici firmaların ihtiyaç duyduğu makine satış, servis, yedek parça temini, teknik danışmanlık alanlarında hizmet veriyor. Yıllar içerisinde imalatçı firmalardan gelen talep üzerine temsilcisi olduğu firma sayısı arttı. Firmanın dağıtımını yaptığı markalar arasında yer alan Pai Lung'un tek plakalı ve çift plakalı örgü makineleri mevcut. PL -XF3B ve PL -XF3B-LP Tek Plakalı Makinelerde standart ekipman olarak sayabi-leceklerimiz arasında; entegre LCD dokunmatik ekran, İnvertör kontrollü motor, Memminger Pozitif Besleme Sistemi, iğne dedektörleri, merkezi may ayar sistemi, havalı ve elektronik yağlama sistemi, mekanik veya elektronik kumaş çektirme sistemi, Memminger çardak, Cadrateks kumaş gerdirici, takım çantası, yedek iğne platin, toz dağıtıcı fanlar, aydınlatma ışığı, RS 485 arabirim yer alıyor. Pai Lung Vaniza Havlu Makineleri PL -XPA , PL-XSP, PL-XSP/2'nin özellikleri arasında, entegre LCD dokunmatik ekran, İnvertör kontrollü motor, Memminger Pozitif Besleme Sistemi, iğne dedektörleri, merkezi may ayar sistemi, havalı ve elektronik yağlama sistemi, mekanik veya elektronik kumaş çektirme sistemi, Memminger çardak, Cadrateks kumaş gerdirici, takım çantası, yedek iğne platin, toz dağıtıcı fanlar, aydınlatma ışığı ve RS 485 arabirim yer alıyor.
 
TETAŞ, 1982 yılında konfeksiyon makineleri sektörüne hizmet vermek amacı ile İstanbul'da kuruldu. Profesyonel kadrosu ve teknolojik alt yapısı ile birçok ürün grubunu, tek bir şemsiye altında toplayarak, yıllarca tedarikçi ve müşterileri ile güvene dayanan iş birlikteliğini başarı ile yakalamış, bir firma. TE-TAŞ'ın mümessilliğini yaptığı SHIMA SEIKI örme makineleri intersiya örgü üretimine yepyeni bir standart getiriyor. SSR®112-SV WideGauge® makineleri farklı iğne gagası seçeneğiyle 7G, 12G ve 14G şeklinde mevcuttur. Özel LL gagası yüksek gauge aralığı için daha kalın gauge'lere veya çoklu kat iplik kullanımına imkân tanıyan büyük boy bir gagaya sahipken MM gagası standart büyüklükte bir gagaya sahip. SSR®112SV farklı gauge'lerin tek bir makinede örülebil-mesini sağlayan WideGauge® özelliğine sahiptir. Bu her bir gauge için bir makine yatırımı yapmaksızın veya karmaşık olan ve zaman kaybına sebep olan gauge değişiklikleri gerektirmeden değişen sezonları ve değişen trendleri ele alma özgürlüğünü sunar. Tüm iğnelerin kullanıldığı sıkı ve ince gauge kumaşlardan yarım gauge örme (1x1) kullanan daha kalın ve düşük gauge örgülere kadar geniş çaplı bir üretim mümkün. WideGauge özelliğine sahip modeller ayrıca daha geniş desen imkânları sağlamak amacıyla farklı gauge'lerin tek bir giyside örülebildiği gauge içermeyen örgüyü de gerçekleştirilebilir.
 
TMA Tekstil Makine ve Aksesuar Ltd. Şti. 1990 yılında kuruldu. İlk yıllarında dokuma, örgü ve boya terbiye makineleri alanında müşterilerine hizmet verdi. 2004 yılından itibaren trendlerin değişmesi ve piyasanın talepleri doğrultusunda teknik tekstil makineleri ve ham madde sektörlerini ürün gamına ekleyerek ürün yelpazesini genişletti. Firma, boya baskı ve terbiye makineleri, teknik tekstil, Non-woven makineleri, örgü makineleri, dokuma, ham madde alanlarında hizmet veriyor. Firma, Çin menşeli SAGA firmasının makinelerinin distribütörlüğünü yapıyor. Firmanın Sung Chang marka Yuvarlak Peluş Örgü Makineleri bulunuyor. Akrilik ve polyester iplik ve fitilden çalışan makineler üzerinde çalışan Koreli firma jakarlı ve düz yuvarlak örgü makineleri üretiyor. İstenilen çap ve sıklıkta müşteri talebine göre üretim yapıyor ve makinelerini CE standartlarına göre üretiyor. Makinenin akrilik polyester iplik ve fitilden çalışma seçenekleri var. 12 - 30 Fayn 26 - 36 Pus. Tek plaka ve çift plaka örgü makineleri üreten Shin Ta adlı Tayvanlı firma ise TMA'nın dağıtımını yaptığı diğer marka olan Shin Ta, 50 yılı aşkın deneyimi ile düz, mini jakarlı makineleri ile süprem, 2 iplik, 3 iplik, havlu, düz ve ters vanize, açık en sarımlı yuvarlak örgü makineleri üretiyor.
 
1993 yılından beri tüm Türkiye'de, bir dünya devi olan Alman yuvarlak örgü makinesi üreticisi Mayer & Cie.'nin ve medikal çorap sanayinde liderbir marka olan Merz' in temsilciliğini yapmakta olan Mayer Mümessillik Tekstil Ticaret Ltd. Şti., makina satışı, danışmanlık, satış sonrası teknik servis ve yedek parça satış hizmetleri veriyor. Türkiye'de düz örme teknolojisine yıllardır yön veren 135 yıllık Alman menşeli Stoll markası, günümüzde de My Stoll My Future ( benim Stoll'um, benim geleceğim) sloganıyla triko üretiminde kullanılan en yaygın makine üreticisi olarak başarısını devam ettiriyor. AJUM, LİFADO ve ANVH jenerasyonlarından günümüzün CMS jenerasyonlarına kadar her triko üreticisinin vazgeçilmezi olan Stoll düz örgü makineleri her geçen gün kendini daha da ileriye taşıyarak, üstün örme kalitesiyle rakiplerine oranla büyük üstünlük sağlıyor. Günümüzde en çok satan CMS 530 HP model yüksek performanslı makinesi ile düz örme teknolojisinde üreticilere hızlı tedarik konusunda önemli bir avantaj sağlıyor. Bu modelle birlikte tandem makinelerde CMS 822 HP ve CMS 933 HP, kalın numaralı makine grubunda ise CMS 520 C modelleri ile hizmet veriyor. Dünyada üretim esnekliğinin getirdiği bir talep olarak ise Multi Gauge makinelerini pazara sundu. Desen yaratma konusunda daha hızlı ve otomatik yeni M1 Plus programı ile daha fazla deseni daha kısa sürede oluşturma olanağını da sizlere sağlıyor. Bütün bunların yanında sadece müşterilerine destek olabilmek amacıyla moda yaratma konusunda www.stollpattern.com aracılığıyla müşterilerine trendler hakkında ve desenler konusunda da destek sağlıyor.
 
Merz firması küçük çaplı tek plaka - yuvarlak örme makineleri alanında uzman. Medikal çorap ve bandaj malzemelerinin üretiminde kullanılan yuvarlak örme makineleri ile dünyada pazar lideri konumunda. Özellikle son yıllarda Türkiye' de tıbbi standartlara uygun özel sertifikalı bazı medikal tekstil ürünlerinin üretimi yönünde bir ivmelenme başladı. Bu sayede dünyada kullanımı yaygın olan özel varis çorapları, korseler, antiembolizm çorapları, bandaj, dizlik, bileklik vb. medikal ürünlerin imalat ağırlığını oluşturan belli başlı Avrupa ülkelerinin arasına Türkiye de katıldı. Tüm bu medikal ürünlerin imalatı için Merz'in CC4-MED tipi kullanılıyor.
CC4 tipi ise medikal içerikli olmayan çok ince bayan külotlu çorabı ve normal çorapların imalatı için kullanılıyor. Teknik olarak E41 fayna kadar üretime uygun. MBS ise dikişsiz örgü "seamless" iç ve dış giysileri, büstiyer, tayt vb. tarzında üretim yapabilen çok üstün teknolojinin kullanıldığı bir makine tipidir. Burada kullanılan teknoloji Mayer&Cie. firmasının geliştirmiş olduğu "monomagnet" metodu ile iğne seçimidir. Merz'in asrı geçmiş bilgi birikimi ve tecrübesi ile birleştirdiği know-how sonucu ortaya çıkmış bir model.
 
Passap Elektronik 6000 Örgü Makinesi'nin hafızasındaki 660 desenden istediğinizi seçebilirsiniz. Passap Elektronik 6000'in ekranı sizinle konuşabiliyor. Passap Elektronik 6000 size bazı sorular soruyor ve bilgisayar ekranı ile size adım adım ne yapmanız gerektiğini gösteriyor. Desen kartına kendi çizebileceğiniz bir deseni Passap Elektronik 6000 okuyup, aynı çizdiğiniz gibi örebilir. Ayrıca bellekteki herhangi bir deseni, kendi çizdiğiniz desen ile birleştirebilirsiniz. Passap Duoma-tic 80 Örgü Makinesi ile ufak bir yatırım ile kendi atölyenizi kurabilirsiniz. Kullandığınız desene ve ipe göre bir kazağı 1-2 saat içinde örebilirsiniz. DECO, otomatik desen yapabilen karton tertibatıdır. 40 ilmeğin tekrar edildiği kartlar özel zımba ile delinerek çok çeşitli desenler yapılabilir. U-70, çift yataktan tek yatağa geçmek ve ajur için aktarma aletidir. AUTOCOLOR tam otomatik renk değiştirici, yalnızca iki renkli değil aynı zamanda üç ve dört renkli örgüler için. Programlanabilir motor ile istenilen aralıklarla durdurma, renk değiştirmeler yapılabilir, ip kopmasında durdurma tertibatı vardır. 
tekstilteknik.com